![]() |
Last Update: miercuri, 15 ianuarie 2003
|
![]() |
ISTORIC |
Porcușorul de Guinea, după cum este el denumit în limbaj popular, face parte din una dintre cele 33 de familii de rozătoare, care sunt raspândite pe toate ținuturile globului pământesc, cu toate cele 10.000 de specii și subspecii ale lor.
Țara sa de proveniență este America de Sud, însă după numeroase secole la rând în care a fost crescut de către europeni, a ajuns să se aclimatizeze și să se acomodeze perfect. Tărâmurile sale inițiale de baștină erau însă Peru, Ecuador și Columbia. Porcușorii erau crescuți de către indieni, atat ptr carnea lor cât și ca animale de companie ptr copii. S-a descoperit chiar că la unele triburi, copiii erau înmormântați alături de porcușorii lor.
În sec. 16 au fost aduse primele animale în Europa, de către cuceritorii spanioli.
În zilele noastre Porcușorul de Guinea este alături de hamster și de iepuraș un foarte îndrăgit partener de joacă, nu doar ptr copii.
SĂ-L CUNOAȘTEM MAI BINE |
La naștere cântărește 40 până la 100 gr., depinde de numărul puilor pe sarcină. Masculii ajung după opt luni până la 1800 gr, iar femelele la 1000 gr., lungimea corpului adultului este ca. 28 cm.
Caracteristică ptr porcușori este existența a trei degete la picioarele din spate, spre deosebire de iepurași, cu patru sau șoareci și șobolani, cu cinci.
Porcușorii au dentiție de lapte, care dispare însă înainte de naștere, de aceea pot fi hrăniți cu mâncare solidă din primele momente de viață. Dinții lor sunt lipsiți de rădăcină, așadar cresc pe tot parcursul vieții. De aceea trebuie sa li se dea posilbilitatea să roadă ptr a-și toci dinții , altfel vor crește atat de mult încăt îi vor împiedica să se hrănească.
Simțuri |
Aceste animăluțe au simțul mirosului de 1000 de ori mai bine dezvoltat decât la om, iar cel al auzului este foarte ascuțit.
La retină, însă s-a constatat că le lipsește o parte, destinată clarității văzului, de aceea singurele culori pe care le deosebesc sunt roșu, galben, verde și albastru.
Comportament |
Comunicarea între ei cât și cu omul se face prin fluierături; ex: un pui care s-a rătăcit își atenționează mama prin fluierat, salutul adresat îngrijitorului său constă tot dintr-un fluierat , ca un concert, “murmurul” ca semn al comfortului, chițăitul strident, ca un țipăt, desemnează o stare de neliniște, iar un ton înalt de fluierat este un semn al durerii. Porcușorul poartă cu ușurință o “discuție” cu stăpânul său, răspunzând pe diferite tonuri și în diferite feluri.
Aceste animăluțe sunt din fire mai sperioase și se adaptează mai lent la un cămin nou, la stăpâni noi, dar o dată ce s-au obișnuit cu noile condiții sunt sociabili și deosebit de docili . Ei cer în permanență afecțiunea și compania omului, detestând singurătatea. Le place să fie tot timpul în centrul atenției, să fie răsfățați și ocrotiți. Orice schimbare bruscă de decor este întâmpinată cu frică - animalul rămâne nemișcat până la 20 min.
Porcușorii de Guinea sunt o companie foarte bună chiar și ptr copiii mici, de oarece nu mușcă, spre deosebire de alte rozătoare.
Împerecherea |
Masculii devin de la 2 luni, iar femelele de la 40 de zile maturi sexual. Cu o săptămână înainte este stopat procesul de creștere, care continuă după prima împerechere. La dansul de împerechere masculul înconjoară femela, scoțând sunete asemanatoarei gunguritului, legănându-și posteriorul dintr-o parte în alta, ptr ca apoi femela să fie stropită cu urină. Aceasta scoate sunete asemănătoare masculului, luând parte la dans. Actul propriu-zis ia sfârșit după câteva secunde. Femelele care nu sunt pregătite ptr împerechere se așează pe picioarele din spate și își arată dinții.
Gestația durează în jur de 68 și zile, depinde de numărul puilor per sarcină. După a 74- a zi puii sunt deja morți; sarcinile cu mai mult de 7 pui nu pot fi duse la termen de către mamă.
Nou-născuții sunt complet dezvoltați la naștere: ochii li se deschid încă cu 14 zile înainte de naștere, iar dentiția este deja formată. Ei sunt alăptați timp de trei săptămâni, dar pot fi înțărcați după 14 zile, dacă primesc hrană verde corespunzătoare.
La scurt timp după naștere, mama este pregătită ptr o nouă împerechere.
Porcușorii de Guinea ating maturitatea la 8-9 luni, iar fertilitatea lor ia sfârșit la 5 ani. Ei trăiesc în general între 7 și 8 ani, dar au fost și excepții de longevivi care au atins vârsta de 15 ani.
Îngrijire |
Câini, pisici, șobolani sau șoareci nu au voie să fie crescuți în preajma porcușorului, deorece pe lângă pericolul de ai transmite tot felul de paraziți, îl pot pune în situații dificile, el fiind lipsit de apărare în fața lor.
Porcușorilor trebuie să li se asigure un minim de spațiu de mișcare de 60x30. Lor le place foarte mult să alerge, așa că pot fi lăsați să se miște și în afara cutiei, prin casă, trebuie însă avut grijă să nu roadă cablurile electrice.
Ei trebuie ridicați de după umeri sau de ceafă ptr că lăbuțele sunt foarte sensibile și se pot suci foarte ușor.
Vara, pot fi lăsați fără grijă pe balcon sau terasă, dar trebuie să aibă și un loc umbrit, unde să se poată apăra de razele soarelui. În cazul în care temperatura scade sub 10 grade Celsius , trebuie neapărat aduși în casă, ptr că sunt foarte sensili la frig și se vindecă foarte greu de pe urma unei răceli.
La ei în cușcă se așterne un strat de cca. 5 cm de talaș sau rumeguș, care trebuie schimbat o dată sau de mai multe ori pe zi. Cușca poate să fie acoperită sau nu, în funcție de comportamentul porcușorului, oricum spre deosebire de alte rozătoare ei nu arată prea multă abilitate la sărituri sau cățărări. Ei trebuie să beneficieze de căldură constantă, de acces la aer curat,
de multă lumină și de curățenie.
La mulți dintre porcușorii care nu aleargă destul, nu li se tocesc indeajuns gheruțele, așa ca trebuie tăiate, cu multă grijă însă ptr că acestea sunt vascularizate până spre vârf. De asemenea, trebuie îngrijită și blănița prin pieptănare, ptr a fi frumoasă și strălucitoare, însă cu o perie moale ptr a nu-i răni .
Pentru a ne putea bucura de un animăluț sănatos și activ, trebuie să-i asigurăm o hrană echilibrată, strict vegetariană și proaspătă.
Ca orice alt organism, porcușorul are nevoie de proteine, grăsimi vegetale , zaharuri, minerale și vitamine. Acestea trebuie să se regăsească în mâncarea sa.
Semințele de floarea soarelui îi asigură necesarul de grăsimi, iar sursa cea mai importantă de zaharuri sunt cerealele și cartofii.
Legumele, verdețurile și fructele proaspete sunt foarte importante, iar porcușorii sunt mari amatori de iarbă, lucernă, salată, morcovi, cartofi, conopidă, spanac, sfeclă de zahăr, roșie, măr etc. Fiecare animăluț are preferințele lui, așa că nu trebuie forțați să mănânce ceva ce nu le place.
Pâinea uscată și morcovii, le sunt de ajutor ptr tocirea dinților.
În special iarna, când sunt hrăniți preponderent cu mâncare uscată, trebuie să le stea la dispoziție în permanență dispozitivul ptr băut apă.
De asemenea importante sunt și mesele la ore fixe, porcușorului îi intră în reflex și începe să ceară singur să fie hrănit.
Multă atenție la mâncarea verde care a fost stropită cu insecticide sau care crește pe marginea drumurilor - chiar și spălată poate fi foarte dăunătoare.
RASE |
Porcușori de Guineea de Angora
Tot corpul este acoperit de blăniță lungă și mătăsoasă, așa încât cu greu se pot distinge ochișorii și năsucul. Blănița cade de pe spate spre părți.
Se deosebesc două subspecii:
ú Porcușorul Peruan, care are părul lung și mătosos pe întreg corpul
ú Porcușorul Mătăsos Peruan, cu părul scurt pe cap și față, dar lung și moale pe restul corpului.
Porcușori de Guineea Rotați
Se mai numesc și Porcușori de Guineea Abesinieni.
Ei pot să apară într-o varietate deosebită de combinații de culori . Împrăștiate pe tot corpul sunt 8 sau mai multe vârtejuri.
Porcușori de Guineea Englezi
Din această rasă fac parte toți porcușorii cu părul scurt și moale.
La aceasta aparțin:
ú Porcușori de Guineea Aguti
ú Porcușori de Guineea Himalaja
ú Porcușori de Guineea Schildpatt
Standardul acestei subspecii cere, ca porcușorii să aibă pete negre, maro, roșcate sau albe , distribuite regulat pe tot corpul, la distanță egală. Petele trebuie să fie căt mai multe, de mărime apropiată, , împărțite simetric pe amândouă părțile corpului. De asemenea foarte doriți sunt cei la care predomină două dintre culori.
ú Porcușori de Guineea Olandezi
Sunt cunoscute următoarele culori: negru, maro-ciocolată, roșu-argintiu și auriu. Aceste culori apar pe obraji, urechi și pe picioarele din spate. Restul blăniței este albă. Părul colorat trebuie să fie strict delimitat de cel alb.
ú Porcușori de Guineea Pătați
ú Porcușori de Guineea cu o singură culoare
Ei sunt de fapt Porcușori de Guineea cu o singură culoare predominată. Cunoscute la ei sunt culorile: alb, negru, maro-ciocolată, roșcat, mov, beige și crem. Aceștia au corpul puternic și umerii lăsați, nasul bont și ochi mari.
OVERVIEW |
Cine și-a propus să-și cumpere un mic coleg de cameră sau să-l dăruiască copiilor săi, va întâlni la magazinul de animale o ofertă ce nu poate fi refuzată – un animăluț cam sperios ce le va aduce multă bucurie în casă celor care au destulă răbdare pentru a se acomoda cu el.
LINKS |
Germania:
|
Anglia
|
Romania |
- http://www.meerschweinforum.de/
|
- http://www.gpdd.org/ |
-www.geocities.com/gemon41/history.htm -www.petclub.ro/index/pdeguinea.htm |
Best viewed in IE5+ 1024x768 32bit colors.
Creator:Dumitrescu Diana Patricia.Contact:patch@personal.ro